دوره 1، شماره 3 و 4 - ( فصلنامه نقد کتاب اطلاع رسانی و ارتباطات 1393 )                   جلد 1 شماره 3 و 4 صفحات 34-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (4553 مشاهده)
مصورسازی یکی از راهبردهای مهم برای خلاصه سازی و کاهش حجم اطلاعات و افزایش کیفیت شناخت آنهاست. روش های مصورسازی به میزان زیادی در انتقال اطلاعات به انسان مؤثر هستند. از اهداف مهم استفاده از فنون و شیوه های مصورسازی، ایجاد شرایط بهتر تفکر و تحلیل اطلاعات نزد کاربران است. از حدود دو دهۀ پیش به این سو، توجه به ارائه و نمایش دیداری داده ها و مفاهیم مربوط به آ نها رشد بسیار بالایی دارد و روش های علمی در این حوزه به وجود آمده اند. هدف از توسعه روش ها و کاربردهای مصورسازی تأمین شرایط مناسب برای بازیابی اطلاعات و ارائه بازنمون بهتر برای درک مطلوب فقره های اطلاعاتی است. با مطالعه شرایط، ویژگی ها و امکاناتی که در به کارگیری مصورسازی اطلاعات وجود دارد، می توان به میزان زیادی از فواید آن در بهینه سازی نقشه های علمی بهره گرفت. درواقع، راهبرد مصورسازی اطلاعات زمینه مناسبی را برای استفاده بهتر از ابزارهایی فراهم می کند که به بازیابی مناسب فقره های اطلاعاتی مورد نیاز منجر می شوند. مصورسازی مفاهیم و، به تبع آن، اطلاعات یکی از حوزه های نوین پژوهش های بین رشته ای، میان متخصصان متعدد رشته هایی چون رایانه، شبکه، ارتباطات و علم اطلاعات است. کاربردهای خاص فرآیندهای دیداری در طراحی و کاربرد ابزارهای فناورانه که از فنون و رو شهای مصورسازی اطلاعات استفاده می کنند، کاربرد وسیعی در بازنمایی بهینۀ اطلاعات دارند. مصورسازی در ترسیم نقشه های دانش و گراف های مرتبط با بنیان علمی نیز نقشی بسزا دارد. بهره گیری از فنون مصورسازی برای نشان دادن ارتباط های هم استنادی، کتابسنجی و عل مسنجی، در حوزۀ فعالیت های تخصصی کاربردی گسترش یافته است. در این «مقال ه - نقد » حوزه مصورسازی اطلاعات، اهداف، اهمیت و کاربردهای آن بررسی و ابعاد بنیادی آن معرفی می شود. همچنین کتاب مصورسازی ساختار علم از ابعاد نظری و کاربردی تحلیل و بررسی و ویژگی های این نوع مصورسازی با توجه به تأثیر آن مطرح شده است.
متن کامل [PDF 307 kb]   (591 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/3/26 | پذیرش: 1394/3/26 | انتشار: 1394/3/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.