دوره 1، شماره 1 و 2 - ( فصلنامه نقد کتاب اطلاع رسانی و ارتباطات 1393 )                   جلد 1 شماره 1 و 2 صفحات 197-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (2638 مشاهده)
کتاب مرجع به اثری اطلاق می‏شود که هدف از تهیه و تدوین آن، مطالعه از ابتدا تا انتهای آن نیست و استفاده ‏کننده بسته به نیازش به آن مراجعه و بخشی از آن را مطالعه می‏کند. منابع مرجع به انواع مختلفی چون دانشنامه ‏ها، فرهنگ‏ ها، سالنامه‏ ها، کتابشناسی‏ ها، و... تقسیم می ‏شوند. این منابع حاصل کار گروهی است و تهیه آن‌ها نیاز به زمان، نیروی انسانی و بودجه بسیاری دارد؛ با وجود این تهیه آن پایان کار نیست و برای اینکه بتواند جایگاه شایسته‏ ای بیابد، باید دائم به‏روز شود. دانشنامه ‏ها از مهم‏ترین کتاب‌های مرجع هستند که به دو دسته عمومی و تخصصی تقسیم می‏ شوند. در سال‏های اخیر دانشنامه‏های مختلفی منتشر شده‏اند، ولی هنوز جایگاه واقعی خود را در میان مردم اعم از دانشگاهیان و غیردانشگاهیان پیدا نکرده است. برای آسیب‏ شناسی منابع مرجع به ‏ویژه دانشنامه‏ ها، نشستی با حضور متخصصان مرجع‏ نگاری تشکیل شد که گزارش تفصیلی آن را می‏ خوانید.
متن کامل [PDF 380 kb]   (154 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/1/31 | پذیرش: 1394/1/31 | انتشار: 1394/1/31

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.