دوره 4، شماره 15 - ( فصلنامه نقد کتاب اطلاع‌رسانی و ارتباطات 1397 )                   جلد 4 شماره 15 صفحات 83-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (1653 مشاهده)
تحولات نظامی‌ـ‌‌امنیتی سال­های منتهی به جنگ جهانی دوم تا اوایل دهه 60 میلادی نه‌تنها تأثیرات شگرفی بر ساخت و رشد علوم طبیعی و فناوری­ های مدرن داشته‌است، بلکه نقش به‌سزایی در شکل­ گیری و تحول گرایش­ های مختلف علوم اجتماعی نیز ایفا کرد. تأثیر نیروهای نظامی بر علوم اجتماعی در سال­های جنگ سرد به اوج می­رسد و سپس در سال­ های بعد روندهای جدیدی از ارتباط میان نهادهای امنیتی با علوم اجتماعی برقرار می­ شود. این مقاله به ­دنبال تبیین این مسئله‌ است که علوم اجتماعی در سال­های پس از جنگ جهانی دوم چه رابطه ­ای با نهادهای امنیتی برقرار کرد و این رابطه تاکنون چگونه متحول شده و چه تأثیراتی بر ساخت علوم اجتماعی نهاده‌است؟ به این‌ منظور کتاب دانش ارتباطات و جنگ روانی اثر کریستوفر سیمپسون به‌عنوان نقطۀ­ آغازین بحث انتخاب شده و یافته‌های وی درخصوص نقش تعیین ­کننده برنامۀ جنگ روانی دولت آمریکا در شکل­ گیری دانش ارتباطات مدرن به‌عنوان یک مطالعه موردی در زمینه رابطه نهادهای امنیتی با علوم اجتماعی استفاده می­شود. در ادامه این رابطه در عرصه وسیع­ تری بررسی و تحلیل می‌گردد و سه دوره اصلی در این رابطه شناسایی و تبیین می­شود. سپس تأثیرات روابط نهادهای امنیتی با پژوهشگران بر ساخت علوم اجتماعی در قالب 5 تأثیر کلیدی بررسی می­شود. در پایان توصیه­های برای ارتقاء رابطه نهادهای امنیتی در ایران با علوم اجتماعی پیشنهاد شده‌است.
متن کامل [PDF 452 kb]   (670 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1397/4/9 | پذیرش: 1397/4/9 | انتشار: 1397/4/9

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.